Historik – några händelser och milstolpar

Viksjö Dansgille bildades hösten 1977 på initiativ av några familjer på Högbyvägen.

1978 Antalet medlemmar var ca 50.
1979 ”Dansande par” bestämdes som medlemsmärke.
1983 Första föreningskonferensen genomfördes och en dräktkommitté tillsattes.
Den 28:e maj hade gillet sin första officiella dansuppvisning på Viksjödagen iklädda ljusblå t-shirt med tryckt föreningsmärke och mörka byxor/kjolar.
1985 Gillet har sin första dansuppvisning i folkdräkt den 6:e juni på gatstensunderlag i Viksjö centrum.
1986 Utbyte inleds med Albo Folkdanslag i Kivik.
1987 Några par deltog i Upplandsschottisen.
1988 Vi var med i en stor uppvisning den 6:e juni på Skansen inför kungaparet.
1989 Premiär för gillets deltagande på Midvinterstämman i Kallhäll, något som sedan dess blivit en tradition.
Vi medverkade i föreställningen ”Tidernas dans” som genomfördes inför fullsatta läktare i Globen. Detta med anledning av Ungdomsringens Stockholmsdistrikts 70-årsjubileum.
1990 Utbyte med vänföreningen Spjutsunds Folkdanslag i Finland inleds genom deras besök hos oss.
1991 Vi inleder den terminsvis återkommande samdanskvällen med Söderringen. Vårt första deltagande i ett hett Nordlek i Veile, Danmark.
1994 En ny terminsvis återkommande samdanskväll inleds med Vallentuna Folkdansförening. Medverkan i Nordlek i Linköping.
1996 Resa till Holland där vi och spelmanslaget Knavrarna gästade ”de Meulenvelders” i Doesburg.
1997 Medverkan i Nordlek i Vasa, Finland.
1998 Troligen gillets största händelse i och med att vi genomförde en USA-resa mellan 17 juni och 4 juli. Vi hade sällskap av några dansare från andra föreningar och ett nybildat spelgäng: ”The Spelmännen”. Uppvisningar i Mora (Minnesota), Bernadotte, Nicolette, Greely, Gothenburg, Oakland och Bishop Hill.
1999 Midsommar firades i Furudal tillsammans med ”The Spelmännen” och ”de Meulenvelders”.
2000 Medverkan i Nordlek i Stavanger, Norge.
2001 Under midsommar fick vi besök av ett danslag från Schweiz, ”Trachtengruppe Rothenburg”.
2002 Vi och Viksjö Spelmän deltog i en sång- musik- och dansföreställning ”Året runt på 140 minuter” i Jakobsbergsskolans aula.
På midvinterstämman tilldelades våra dansledare Gunn Löfgren och Dag Norrgren årets stipendium med motiveringen: för mångårigt kulturförmedlande under mottot – dansa och ha roligt.
2003 Medverkan i Nordlek i Naestved, Danmark.
Uppvisningar på äldrehemmen Björken, Olovslund och Tallbohov.
2004 Resa till Schweiz 7 – 12 maj och besök hos ”Trachtengruppe Rothenburg”.
På hösten arrangerade vi ”Fyrklöverträffen”, en samdanskväll med föreningarna Skördegillet, Danderyd och Kedjan.
2005 Kinaresa 11 – 22 mars. Vi åkte på en klassisk rundresa anpassad för oss med besök och uppvisningar på olika dansskolor och universitet med inriktning på musik och dans.
Den 19:e juni invigdes Viksjö nya kyrka. Efter mässan genomfördes ett dansprogram av gillet till musik av spelgänget ”Trätakt”.
2006 Medverkan i folkmusikmässan ”I välsignan och fröjd” i Jakobsbergskyrkan och Barkarby församlingshem.
2007 Medverkade åter i folkmusikmässan ”I välsignan och fröjd”.
Aktivt deltagande med dans, dansledning och praktiska sysslor under en heldag på Drakudden, arrangerad av FMoD.
Vi firade gillets 30 år med en jubileumsfest i Kallhälls Folkets Hus.
2008 26 medlemmar gjorde tillsammans en resa till Färöarna 8 – 15 juli och fick oförglömliga upplevelser i samband med Havleikur.
Vi arrangerade samdanskvällen ”Fyrklöverträffen” som numera har utökats med Slagsta Gille till en ”Femklöverträff”. Med spelmän och dansare var vi 67 deltagare.
2009 Årets höjdpunkt för gillet var deltagande i Folklorefestivalen Bohemia i Prag den 19 – 24 augusti. 23 dansare, 3 fanbärare och 6 spelmän var med på resan. Vi genomförde uppvisningar på gamla stadens torg i Prag och i kurorten Prodebrady och för musiken svarade Trätakt.
2010 Första veckan i juli var det åter dags för en folkmusik- och dansfestival, denna gång i Finland. Östra Nylands folkdansdistrikt arrangerade för första gången en festivalfest i dagarna 3 med uppvisningar i Sibbo kommun, städerna Borgå och Lovisa. 21 dansare, 3 fanbärare och 3 spelmän ur gruppen Trätakt var med på festivalen.
Vid Görvälnsdagen den 6:e juni tilldelades Viksjö Dansgille Lions kulturstipendium.
2011 Den 17 juli var vi 36 personer som for iväg på en 9 dagars rundresa på Irland. Vi deltog spontant i en dansfestival under 3 dagar i staden Cork på södra delen av ön. Som tur var hade Stig Larsson med sig fiolen.
På hemmaplan hade vi ovanligt många dansuppvisningar i olika sammanhang och började året med en lekledning i Folkets Hus i Kallhäll.
2012 Danskvällar i vanlig omfattning och uppvisningar på Midvinterstämman, nationaldagen på Görväln samt på serviceboendena i Tallbohov och Barkarby.
Den traditionella julfesten ersattes med en jubileumsfest för att fira att gillet haft verksamhet i 35 år.
2013 I strålande vårväder drog 20 gillesmedlemmar den 8:e maj iväg till en dansfestival på Bornholm. Där deltog vi tillsammans med ca 250 andra dansare från Norge, Finland och Danmark i olika uppvisningar på ön och i en avslutande gemensamhetsdans vid borgen Hammershus. För musiken till våra egna uppvisningar svarade Trätakt.
2014 I juli deltog vi för första gången i dansfestivalen Europeaden som arrangerades i den polska staden Kielce. 24 personer var med på resan, 18 dansare, 2 spelmän och 4 i ”stödtruppen”.
2015 Under året deltog gillet i många uppvisningar med den traditionella Midvinterstämman som den första. Julfesten blev en härlig 80-års-fest där Eivor bjöd på julmatsbuffé, kaffe, tårta och tillbehör.
2016 Årets höjdpunkt var resan i juli till Belgien och deltagandet i dansfestivalen Europeaden i staden Namur.
Uppvisningar på hemmaplan vid midvinterstämman och nationaldagen 6:e juni på Görväln.
2017 Uppvisning den 6:e juni på Görväln till musik av Trätakt. Gillet fyllde 40 år, vilket vi firade med en uppskattad jubileumsfest i Vattmyraskolan. Janne Lundberg spelade till dansen.
2018 Uppvisning 6:e juni på Görväln. 5 par dansade och Stig Larsson samt Yvonne och Carl-Henrik Österberg spelade. I oktober fick vi en danskväll besök av dansgruppen The Thule Swedish Folk Dance Team från Jamestown i USA.
2019 Uppvisning 6:e juni på Görväln och senare även på Spånga IP. Dansade gjorde Gun och Göran, Karin och Sven, Kerstin, Karin B, Berit L, Gilbert samt Inge. Stig, Yvonne och Carl-Henrik spelade.